Francúzka kuchyňka
- Francúzska kuchyňa je vo svete preslávená svojou originalitou, vysokou úrovňou prípravy a servírovania jedál.
- Francúzsku kuchyňu možno označiť z jednej strany ako kuchyňu majstrov, dokonca umelcov- konzumentov, pri súčasnom plnom rešpektovaní zásad zdravého stravovania.
- Základnými potravinami francúzskej kuchyne sú teľacie, hovädzie, baranie a hydinové mäsá, ryby, zverina, zelenina, ovocie a mliečne výrobky.
Najväčší význam má prvý vývar- grand bouillon :
- ktorý predstavuje silný vývar z hovädzích kostí, koreňovej zeleniny a odrezkov mäsa. Je základnou surovinou na prípravu rôznych polievok a omáčok
KANAPY- Les canapés:
- Kanapky sú miniatúrne obložené chlebíčky, ktoré pripravujeme najčastejšie z čerstvých rožkov, pokrájaných šikmo na tenšie plátky. Plátky rožkov môžeme pred obložením aj pokropiť mliekom a opiecť na masle.
HRIANKY sú veľmi obľúbeným jedlom.-
Víno vo FR: sa vplyvom rozmanitého podnebia dosť odlišujú- Chardonnay alebo Merlot