Choď na obsah Choď na menu
 


Španielsko

Pestrofarebná španielska kuchyňa je veľmi prostá,zároveň ale aj rafinovaná a chutná.

Pre gastronómiu španielskeho pobrežia sú typické najmä ryby a šaláty, vo vnútrozemí tvoria základ skôr mäsité pokrmy a husté polievky, teda jedlá sýte a kalorické, prispôsobené odlišným klimatickým podmienkam.

 

Kalamare

  • Niekto môže tvrdiť, že vyprážané jedlo jednoducho nechutí dobre, len preto, že je vyprážané kalamáre, ktoré vám pripravia Španielsku však toto tvrdenie stopercentne vyvracajú

Pullpo ala Gallega

  • Cvarené chobotničky s paprikou, morskou soľou a olivovým olejom, sú fakt neodolateľnou súhrou chutí.

Patatas Bravas

  • Aj keď je španielska kuchyňa založená na koreninách, vo všeobecnosti nie sú úplnými nadšencami pikantých jedál. Výnimkou je ale celoštátne rozšírené a obľúbené  tzv.  Patatas Bravas. Sú to malé kúsky vyprážaných zemiakov poliate ohnivou – pikantou červenou omáčkou, ktorej príprava a teda aj zloženie sa líši z provincie do provincie.

Gaspacho

  • Nič viac Vás počas horúcej letnej dovolenky v Španielsku neschladí viac ako Gaspacho. Tradičná španielska studená polievka podávaná ako predjedlo.Pochádza s najjužnejšej oblasti krajiny Andalúzie. Kombinácia uhorky, cesnaku, korenia, paradjky a olivévého oleja, štipky soli a vody robí z Gaspacha netradičný ale skutočne kulinársky skvost.

     

    gazpacho.jpg