Španielsko
Pestrofarebná španielska kuchyňa je veľmi prostá,zároveň ale aj rafinovaná a chutná.
Pre gastronómiu španielskeho pobrežia sú typické najmä ryby a šaláty, vo vnútrozemí tvoria základ skôr mäsité pokrmy a husté polievky, teda jedlá sýte a kalorické, prispôsobené odlišným klimatickým podmienkam.
Kalamare
- Niekto môže tvrdiť, že vyprážané jedlo jednoducho nechutí dobre, len preto, že je vyprážané kalamáre, ktoré vám pripravia Španielsku však toto tvrdenie stopercentne vyvracajú
Pullpo ala Gallega
-
Cvarené chobotničky s paprikou, morskou soľou a olivovým olejom, sú fakt neodolateľnou súhrou chutí.
Patatas Bravas
-
Aj keď je španielska kuchyňa založená na koreninách, vo všeobecnosti nie sú úplnými nadšencami pikantých jedál. Výnimkou je ale celoštátne rozšírené a obľúbené tzv. Patatas Bravas. Sú to malé kúsky vyprážaných zemiakov poliate ohnivou – pikantou červenou omáčkou, ktorej príprava a teda aj zloženie sa líši z provincie do provincie.
Gaspacho
-
Nič viac Vás počas horúcej letnej dovolenky v Španielsku neschladí viac ako Gaspacho. Tradičná španielska studená polievka podávaná ako predjedlo.Pochádza s najjužnejšej oblasti krajiny Andalúzie. Kombinácia uhorky, cesnaku, korenia, paradjky a olivévého oleja, štipky soli a vody robí z Gaspacha netradičný ale skutočne kulinársky skvost.